Борисов: Партийна кандидатура щеше да бъде приета за бламиране на първия мандат

"Възраждане", "Продължаваме промяната" и БСП няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ

05.12.2022 | 18:35 Редактор: Петя Кръстева

Неврохирургът професор Николай Габровски е кандидатът за премиер на ГЕРБ. Тази сутрин на "Дондуков" 2 той получи първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет. 

"Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намирането на консенсус", коментира президентът Румен Радев. Папката прие кандидатът на ГЕРБ за премиер - неврохирургът Николай Габровски и заяви, че ще положи всички усилия  за съставянето на кабинет.

Формулата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС вече е ясна - ще се състои от експертни фигури с мисия за излизане от кризите. Съставът на евентуалния кабинет обаче не е завършен. Едно обаче е ясно - той ще се състои от личности, отдалечени от партийните структури. Идеята на кандидата за премиер на ГЕРБ е да има цялостна промяна на политическия тон.

"С всички ще търсим диалог, идеята е да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог, търсене на допирни точки и България да преодолее този тежък период", коментира проф. Габровски.

Лидерът на партията Бойко Борисов обясни и как се е стигнало до номинацията. 

"Имахме два варианта - чисто партийна кандидатура, което щеше да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант беше да изберем доказан и умен патриот", подчерта той. 

Мандатоносителят ще трябва да събере 121 гласа в пленарната зала, за да излъчи кабинет. Откриването на подкрепа в силно фрагментирания парламент обаче продължава да е трудна задача. Трите групи, които до момента са отказвали подкрепа за мандат на ГЕРБ са "Продължаваме промяната", "Възраждане", и БСП. Очакват се отговорите на останалите формации.

Дали най-голямата политическа сила ще върне изпълнен мандата за съставяне на кабинет трябва да стане ясно след 7 дни. Според Конституцията след седмица проф. Николай Габровски трябва да предложи състав на правителство. Ако кандидатът на най-голямата група не успее да предложи кандидати за Министерския съвет, мандатът отива при кандидат, посочен от втората по големина парламентарна група. Той също има 7 дни да направи предложение. В случай че и той не успее, третата парламентарна група трябва да посочи кандидат за премиер, но президентът не връчва проучвателен мандат. А парламентарната група не е обвързана със срок за излъчването на кандидат.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.