Богдан Кирилов: Лекарство за Ковид-19 - догодина

Клиничните изпитвания напредват

24.06.2021 | 20:14

Фармацевтичните компании и регулаторите работят изключително активно по създаването на медикамент за лечението на коронавирус. Извършват се няколко по-значими клинични изпитвания на три различни вида препарати. Одобрен медикамент обаче може да има най-рано следващата година. Това коментира в предаването "Директно" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Наесен пък е възможно да има и още няколко одобрени ваксини. Към момента Европейската агенция по лекарствата извършва проверки. Очакванията са решение за тях да има през август или септември. 

Към днешна дата България разполага с 2,8 млн. дози ваксини от всички одобрени препарати. 20 хил. от тях са с изтичащ срок на годност през юли и съществува реална възможност някаква част да останат неизползвани. Те са главно от препарата на AstraZeneca. 

Според Кирилов спадът в интереса на българите към имунизациите срещу коронавирус е отчетлив. 

"Най-голямата задача е да се установи доверие. Хората трябва да бъдат максимално информирани и да получават отговори на въпросите си", каза още той. 

По думите му страхът е водещ двигател, когато говорим за ваксини и посочи, че въпреки широко коментираните случаи на тромбози при AstraZeneca, повечето хора, които са си поставили първа доза от нея, си поставят и втората, а не избират опцията за иРНК препарат.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Момчил Манов
преди 2 години
Предлагам - при сметките си - да не пропускаме едно огромно количество Русофили до мозъка на костите си , които заявяват : " Вие - както искате - Аз ще изчакам това , което ни изпрати Путин ! " Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
калинки
преди 2 години
Тази герберска калинка няма ли да бъде сменена? Цяла година се наслушахме на простотиите му. Какво доверие, г-н Кирилов? Вие и бившият министър постоянно говорехте полуистини, заблуди и неистини! Нямате място на този пост! Сигнализирай за неуместен коментар