Най-желани у нас са обученията за програмисти и заварчици

Намалява интересът към продавачи и офис-мениджъри

24.11.2020 | 21:59 Редактор: Калина Донкова

България е предпоследна в ЕС по участие в обучителни дейности през целия живот. Средният показател за ЕС е близо 15%, а процентът за страната ни е 2 на сто. Това показват данни на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО).

Над 90 хил. българи са преминали курсове за квалификация и преквалификация през миналата година. Според статистиката на НАПОО всеки четвърти от тях е получил свидетелство за нова професия.

Данните показват още, че най-желаните обучения у нас са тези за компютърни графици, графични дизайнери, организатори на интернет приложения, помощник-възпитатели и заварчици. През 2020 г. около 2 хил. души са получили правоспособност за заварчици и програмисти.

Интересът към професии като оперативен счетоводител, охранител, фризьор, козметик, маникюрист, монтьор и техник на транспортна техника се запазва. Все по-малко желани обаче са обученията за озеленители, помощници в строителството, камериери, продавач-консултанти, ресторантьори и офис-мениджъри.

Според проучване на НАПОО 50% от работодателите не са запознати със системата за професионално обучение в лицензираните обучителни центрове. Проблем има и в това, че практически липсва връзка с потребностите на бизнеса, а придобитите умения не са актуални и не съответстват на потребностите на работодателите, коментира инж. Емилияна Димитрова, председател Агенцията.

70% от бизнеса, участвал в допитването, заявява, че не би се ангажирал с разработването на държавни образователни стандарти по професии, учебни програми и задания за изпити по професии, но подкрепя дуалната система на обучение.

В същото време около 70% от центровете за професионално обучение у нас са преустановили провеждането на обучения. Голяма част от тях не разполагат с ресурс за организиране на онлайн обучение, а всеки четвърти няма интернет страница.

Ще бъде ли създаден единен сертификационен център в страната и ще изчезнат ли някои професии? Разговор по темата с инж. Емилияна Димитрова, председател на НАПОО в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК