Как се отразява пандемията на психиката ни?

Отново високи нива на тревожност

24.11.2020 | 21:55 Редактор: Калина Донкова

Тревожността сред българите е върнала високите си стойности от март 2020, когато бяха регистрирани и първите случаи на Ковид-19 в страната. Това показват данни от проучване проведено от департамент ”Психология” в Института за изследване на населението и човека към БАН сред 673 изследвани лица.

Според Световната здравна организация (СЗО) страхът и безпокойството по време на пандемията от коронавирус са напълно нормални емоции, а за овладяването им спомага създаването на устойчив дневен режим.

От организацията потвърждават, че обездвижването, изолацията, загубата на доходи и страхът могат да предизвикат психични разстройства или да изострят съществуващите. Тези условия на живот предразполагат към развитие на зависимости към алкохол, лекарства или наркотици, с цел да бъдат овладени състояния на безсъние и тревожност, което всъщност не се случва.

Пациенти с предшестващи психични или неврологични заболявания или вече съществуващи зависимости са в пъти по-уязвими, особено ако достъпът до медицински услуги е ограничен.

Как се промениха страховете ни от началото на пандемията и по какъв начин можем да ги овладеем ефективно? Разговор по темата с д-р Велислава Донкина - ръководител на звеното за психологична и медицинска грижа в НСБАЛХЗ  в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК