Всяко второ жилище у нас е пренаселено

Расте броят на необитаваните имоти в страната

28.10.2020 | 21:17 Редактор: Калина Донкова

България е с най-голяма обезпеченост в Европейския съюз и втора по пренаселеност след Румъния. На 1000 души се падат по 670 жилища, което на практика означава, че всяко второ жилище у нас е пренаселено. В същото време броят на необитаемите имоти в страната расте. Тези данни посочи по време на информационна кампания в Плевен Минчо Бенов - директор на неправителствената организация "Хабитат - България".

Над 20% от жилищата в София са необитаеми, въпреки че там наблюдаваме и най-голямото търсене. В Северозападна България процентът е над 40 на сто. Изоставените имоти се разрушават, а проблемът се пренебрегва и задълбочава с годините. Според експерти страната се нуждае от стратегически рамков документ с конкретни начини за справяне с подобни казуси. Какъв е изходът от този омагьосан кръг и къде се корени проблемът?

Разговор по темата с Минчо Бенов, директор на неправителствената организация "Хабитат - България" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ken
преди 3 години
Нещо не схващам.Ако семейство без деца живее в собствено жилище то е пренаселено ?Баси логиката !Всеки човек да живее в отделно жилище. Нормални ли сте ?!? Сигнализирай за неуместен коментар