Дискусия по темата  ''Има ли място  религията  в светско училище?''

Защо е важна християнската просвета?

25.02.2020 | 13:03 Редактор: Зара Паталева

Гости в предаването ''Фокус образование'' са  д-р Десислава Панайотова - богослов и експерт в Културно-просветния отдел на Светия Синод в Българската Православна Църква  и  доц. Йордан Йорданов – преподавател в Националната Художествена Академия и художественият редактор на синодалните  учебници по Религия - Християнство-Православие.  

Библията и християнската литература са основен източник на християнските ценности, които  трябва да заемат подобаващо място  в културния,  в социалния,  в просветния и в политическия живот на българите. 

Защо е важна християнската просвета на българските ученици и въобще, на българите? 

Историята на българското училище е обвързано с обучението по религията. Ще се опитаме да направим  една историческа ретроспекция, как и по какъв начин трябва да се изучава религия  днес в училище?

Някои родители, а и учители изразяват мнение, че предмета ''религия'' трябва да се изучава единствено и само като част от учебната програма по история. Позволяват ли съвременните методи на преподаване, предмет като ''религия'' да се изучава по достатъчно светски начин?

В какво се изразява конкретно работата на един художествен редактор на синодални учебници по религия? 

Трудно ли се подбират и правят илюстрации за учебници по религия? И пред какви пречки и предизвикателства се изправя автора, за да редактира  и илюстрира добре тези учебници ?