Идва ли краят на всемогъщия долар?

Залезът на щатската валута ще означава и залез на САЩ като световна суперсила. Но задава ли се той наистина?

30.05.2023 | 17:55 Редактор: Константин Томов

Текст ПЕТЪР ЙОВЧЕВ*

Ако валутите можеха да говорят, американският долар вероятно щеше да повтори текста на знаменитата телеграма на Марк Твен: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени". Преувеличени, но повсеместни в началото на 2023, след като множество отделни събития бяха изтълкувани от някои анализатори като началото на края за глобалната доминация на щатските пари.
   
     

   
       
САМИ ПО СЕБЕ СИ, ТЕЗИ СЪБИТИЯ и факти не са кой знае колко разтърсващи. Китайският юан е изместил еврото като втората най-търгувана валута в Бразилия. Бразилското правителство пък потвърди споразумението с Китай двете страни да търгуват директно със собствените си валути, прескачайки "посредничеството" на долара. В Русия юанът вече категорично е най-търгуваната валута (макар че това развитие е резултат най-вече на западните санкции). Китайски и френски енергийни компании осъществиха първата сделка в юани - което даде тон за много възторжени прогнози за светлото бъдеще на "петроюана" в китайската преса. Даже Саудитска Арабия, уж верен съюзник на САЩ, обяви през януари, че е склонна да обмисли търговия и с други валути освен USD - за пръв път от 48 години насам.

Добавете към това и сухата статистика, която показва, че делът на долара от световната търговия е спаднал от 71% в зората на века до 59% сега, и можете да разберете онези анализатори, които побързаха да заговорят за "дедоларизацията". Сред тях са някои от най-нашумелите имена. Мартин Уулф например прогнозира в The Financial Times, че доларовата доминация ще отстъпи на нова, двуполюсна международна валутна система; Рана Форухар предупреди за идването на "пост-доларовия свят". Гита Гопинат, заместникът на Кристалина Георгиева в МВФ, предсказва многополюсен валутен ред, със задълбочаване и зачестяване на санкциите и бариерите пред търговията. А двама анализатори на Goldman Sachs още преди година предупредиха, че доларът е на път да последва британската лира и да се превърне във второразредна валута.

ПОДОБНО РАЗВИТИЕ ЩЕ Е КАТАСТРОФАЛНО за статута на Америка като водеща суперсила, защото доминацията на долара е една от основните опори на този статут. "Великите сили имат велики валути", писа навремето Нобеловият лауреат Робърт Мъндел, и доларът досега напълно отговаряше на това описание. Като основна валута на световната търговия, той принуждава почти всяка централна банка или голяма компания на планетата да държи голяма част от активите си именно в долари. Това подхранва интереса към американските държавни ценни книжа, и позволява на САЩ да поддържат все по-шокиращи нива на външния си дълг (31.69 трилиона долара към началото на април 2023, или по 247,000 долара на всеки данъкоплатец в страната), без това да води до инфлация и икономически сътресения. Пряко свързана с доминацията на долара е способността на Америка да финансира военно-промишления си комплекс. Да не говорим, че все по-често Вашингтон прибягва до долара като алтернатива на въоръжената намеса, за да поддържа "световния ред".
   
     

   
      
В ТОЗИ СМИСЪЛ ВСЯКА ЗАПЛАХА за глобалното господство на долара е и пряка заплаха за бъдещето на Съединените щати като суперсила. На този етап обаче заплахата наистина е "силно преувеличена". Спадът от 71% до 59% изглежда впечатляващ, докато не си припомним, че юанът, сочен като основен конкурент, има дял от едва 3%. На долара все още се падат над 60% от резервите на централните банки, срещу 20% за еврото и 6% за японската йена. Китайската междубанкова платежна система CIPS набира скорост в последните години, и днес обработва около 15,000 транзакции дневно, на стойност около 50 милиарда долара. Но американската платежна система CHIPS обработва 250,000 транзакции на ден за 1.5 трилиона долара.

Популярният рисков инвеститор Чамат Палихапитя се присмя на теориите за края на долара и припомни, че юанът е непряко обвързан към него. "Докато юанът не бъде освободен и не стане свободно конвертируема валута, никога няма да разберем каква е реалната му пазарна стойност".

ДОРИ И ПРОРОЦИТЕ, ПРЕДСКАЗВАЩИ КРАЯ НА ДОЛАРА, признават, че в близките години доминацията му изглежда непоклатима. Но дали днешните малки пукнатини не са първи предвестник на бъдещо сгромолясване? Ако се окаже така, причините ще са по-скоро политически, отколкото финансови. Именно склонността на Вашингтон да използва долара като най-силното си оръжие кара много страни - от Индия до Бразилия - да мислят за алтернативи. В развития свят първенството на зелените пари изглежда гарантирано. Но развитият свят вече не е онова, което беше. През 2020 за пръв път в историята страните от групата BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Корея), имаха по-голям Брутен вътрешен продукт според Паритета на покупателната способност, от страните от Г-7.

"Доларът, под една или друга форма, ще остане още дълго. Може би дори много дълго", писа Питър Ърл, икономист в Американския институт за икономически изследвания (AIER). "Но използването на доминацията му като оръжие и допускането политически съображения да разфокусират американската парична политика може би вече са подпечатали присъдата на статута му като "лингуа франка" на световната търговия".
 
  
* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 4, 2023

 
  


1
1 rate up comment rate down comment 1
аз
преди 10 месеца
От 60 г. слушам как доларът се срива. Ама се срина империята на злото. Сигнализирай за неуместен коментар