В Ротердам заловиха пълен с газови бутилки микробус

Холандската полиция получила сигнал от колегите си в Испания, че се подготвя терористичен акт

24.08.2017 | 12:42 Редактор: Иван Берберов
В Ротердам заловиха пълен с газови бутилки микробус

Полицията в Родердам намери микробус, пълен с газови бутилки. По-рано същия ден концерт в същия район бе отменен заради заплаха от тероризъм. До момента, двама заподозрени за задържани за разпит.

Ротердамската полиция получава предупреждение в сряда, късния следобед от своите колеги в Испания, че в града им се подготвя терористичен акт. 

Предполагаемата цел на нападението е концертът на американска рок група, гостуваща в града. Органите на реда започват незабавна акция за сигурност. Около седем часа местно време, полицията, заедно с управата на Ротердам взимат решение концертът да бъде отменен, за да се осигури безопасността на гражданите. Музикантите са ескортирани далеч от залата. 

"Получихме телефонно обаждане от испанската полиция. След тяхното предупреждение, веднага организирахме мащабна полицейска операция. След разговор с органите на реда, решихме, че е най-добре да отменим концерта", обясни кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб. 

Малко по-късно, полицията намира микробус. При проверката, органите на реда установяват, че автомобилът е пълен с газови бутилки – сценарий, който напомня за планираната атака над Барселона миналата седмица. 

На мястото е извикан сапьорски отряд. Междувременно, шофьорът на микробуса - испанец, е задържан за разпит, след като полицията го хваща на съседната улица. Според властите, няма директна връзка между атентатите в Каталуния и сигналът, подаден от испанската полиция.  

"Дали ванът е свързан с предупреждението, все още не е ясно. Сапьорски отряд проверява микробуса, след което ще решим как да процедираме. Провежда се разследване на всичко, което се случи до момента", поясни Абуталеб.

Групата, чийто концерт беше отменен, носи името "Аллах Лас". Те признават, че неведнъж са получавали заплахи от мюсюлмани, разгневени от избора на думи. Въпреки това, музикантите твърдят, че името им е вдъхновено от други банди с подобни псевдоними. Междувременно, разследването в Ротердам продължава.