13 са жертвите на атентата в Барселона

Нападателят е мароканец, полицията издирва останалите атентатори

17.08.2017 | 20:48 Редактор: Жанета Нейкова
13 са жертвите на атентата в Барселона

Микробус се заби в минувачи в една от най-популярните пешеходни и търговски улици на Барселона преди час. Местни издания твърдят, че има най-малко 13 жертви.

Нападателят е мароканец. Издирва се друг - висок около 1.70, с бяла блуза и синя шапка. Автомобилът се е движил с 80 км/ч. 

Испанските медии съобщават за трима въоръжени мъже, двама от тях барикадирани в турски ресторант в града.

Това, което се знае до момента е, че полицията третира като терористичен атентат инцидента на барселонския булевард "Ла Рамбла". За момента мотивът още не е потвърден. 

Има данни за поне 32 ранени. На мястото на инцидента са пристигнали 8 линейки, които помагат на ранените. Присъства и въоръжена полиция.

Очевидци съобщават за изстрели, чути в района. Определени магазини и ресторанти са били евакуирани. Пешеходците в района са потърсили убежище в близките сгради. Полицията е наложила забрана гражданите да останат по домовете си.

Ася Петрова, която живее в Барселона се включи в телефонна връзка в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, за да даде повече информация за ситуацията. 

"Атентатът е станал някъде около 17.00 часа. Бял микробус е навлязъл с висока скорост в централната част на булеварда. Имало е много паника, тъй като това е най-посещаваната от туристи зона на града. Испанската телевизия приканва гражданите за кръводаряване", информира Петрова.

Тя продължи, че голяма част от Барселона е блокирана. Ася Петрова твърди, че се е очаквал подобен инцидент в испанския град, заради зачестилите атаки в Европа и силното присъствие на чужденци с арабски произход Барселона. 

Властите препоръчвали на местните да не използват твърде често градския транспорт.

От ефира на телевизията Петрова предложи своята помощ, ако има пострадали българи. Тя насочи връзка с нея чрез групата във Facebook "Българи в Барселона".

От българското Външно министерство излязоха с официална информация, че към момента точни данни за броя на пострадалите или тяхната националност няма.

Всички български граждани, които искат да получат актуална информация или да подадат такава за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон на Българското посолство в Испания: 0034913455761