Бедствено положение в Централна Европа заради летните бури

Пожари, градушки, ураганни ветрове и опасно високи температури

10.08.2017 | 21:31 Редактор: Иван Берберов
Бедствено положение в Централна Европа заради летните бури

Летни бури отново връхлетяха Централна Европа. В Полша един човек загина, след като се преобърнал с лодка заради силния вятър. 180 хиляди души са без ток. В Източна Чехия ураганът изкорени стотици дървета и блокира пътища и влакове.

Продължават и жегите. Червен код е в сила в седем страни, сред които Хърватия, Черна гора, Сърбия и Италия.

Голям пожар избухна снощи в Гуадалахара, Централна Испания. Част от местните жители са напуснали домовете си, макар властите да не са нареждали евакуация. 

В Македония голям горски пожар бушува край град Прилеп. Той е бил забелязан вчера и бързо се е разпространил на площ от около 50 хектара. В момента стихията заплашва прочутия манастир Трескавец, разположен в планините северно от града, както и няколко околни села. 

Червен код за опасно високи температури остава в сила в Унгария. Според властите жегите са намалили драстично броя на туристите в столицата Будапеща. 

А Северна Италия беше ударена снощи от "Супер клетка". Най-редкият тип гръмотевична буря се разрази над южните брегове на езерото Гарда. Популярната туристическа дестинация беше засипана от градушка. На места ледените парчета достигаха размерите на яйце.