НАТО влиза в борбата с "Ислямска държава", но без бойни действия

Първа среща на Доналд Тръмп с европейските лидери в Брюксел

25.05.2017 | 19:10 Редактор: Тодор Петров
НАТО влиза в борбата с

НАТО се включва в коалицията за борба срешу групировката "Ислямска държава", но без участие в бойни действия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на високо равнище в Брюксел с участието на американския президент Доналд Тръмп. 

При извънредни мерки за сигурност започна срещата на НАТО в Брюксел. Зоните около централата на НАТО и европейските институции са със засилено полицейско присъствие. 

Столтенберг поясни, че НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от Алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията. 

В Брюксел присъства и американският президент Доналд Тръмп. Това е първата му среща с европейските лидери след размяната на неласкави послания по време на предизборната му кампания. Тръмп проведе личен разговор с новоизбрания си френски колега Еманюел Макрон. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск разговаряха с турския президент Реджеп Ердоган. 

Те направиха опит да възстановят отношенията си на фона на напрежението заради приемането на Турция в ЕС и проблемите с правата на човека в страната. Преди да замине за Брюксел Ердоган заяви, че Турция не била готова да се държи като просяк, за да получи членство.

Вижте повече по темата: