Братята Куаши са убити (обновена)

Кулибали също е убит при акция на френската полиция

09.01.2015 | 18:13 Редактор: Мариета Иванова
Братята Куаши са убити (обновена)

Братята Куаши са "свалени", съобщава France presse. Това се е случило по време на спецакцията на френските сили, при която се чу стрелба и експлозии. Заложникът на двамата братя е невредим, съобщава агенцията.


Междувременно шест експлозии са били чути в магазина за хранителни стоки Кашер, където най-малко шестима са били взети за заложници. Френските спецслужби щурмуваха супермаркета в източната част на Париж, около 20 минути след като се чуха експлозии при обсадата в покрайнините на Париж.

Има информация, че част от заложниците са освободени от магазина. В района има много линейки.

Кулибали е бил убит при спецоперацията, предаде France presse


Експлозии и стрелба се е чула, край печатницата, в която се намират братята Куаши, предаде Sky News.

"Чуха се няколко изстрела, а след това последваха четири или пет експлозии." - предаде репортер на Sky News.

Двамата братя са блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел. Te държат заложник.


Предполагаемите нападатели над редакцията на Charlie Hebdo държат в плен един човек в печатница в индустриалната зона на Париж, Дамартен-ан-Гоеле.

На още едно място са взети заложници, в Порт-дьо-Венсан, на околовръстното в Париж. Похитителят е човекът, участват в престрелката в Монруж, съобщава АФП.

Има съобщения, че площад Трокадеро в Париж е блокиран от полицията, която проверява туристи и минувачи. По подозрение от нова заплаха е била затворена от полицията и метростанцията в района. По-късно стана ясно, че тревогата е била фалшива и движението отново е възстановено.


Въоръжен мъж и полицията са влезли в престрелка в Порт де Винсен, източен Париж, съобщава AFP. Два души са били убити.

Най-малко петима са били взети за заложници в магазин за хранителни стоки Кашер, посочват близък до разследването източник. Има съмнения, че сред тях има жени и деца.  Съобщава се за най-малко един ранен.

Магазинът се намира в близост до училище и до възлов пътен изход на града.

Полицията незабавно е отцепила района. Над мястото кръжи хеликоптер. Вътрешният министър Казньов е пристигнал на мястото на инцидента.

Източници от полицията не изключват нападателят да е мъжът, който вчера откри стрелба в градчето Монруж южно от Париж, при което беше убита полицайка и ранен представител на местната власт.

В същото време стана ясно, че според френски следователи има връзка между двамата джихадисти братята Шериф и Саид Куаши, извършили атентата срещу седмичника "Шарли ебдо" в сряда, при който бяха убити 12 души, и предполагаемия убиец на полицайка при стрелба ден по-късно южно от Париж, пише Dnes.bg.

Около час след инцидента френската полиция разпространи в медиите имената и снимките на двамата заподозрени за убийството на полицайката Клариса Жан-Фили във френското предградие Монруж от 8 януари, както и за задържането на заложници в източната част на Париж днес- 9 януари.

32-годишният Амеди Кулибали и 26-годишната Хаят Бумедиен са описани като „въоръжени и опасни“ и са били преследвани от полицията, заради убийството на полицайката на 8 януари, съобщава сайта International Business Times.

Бумедиен е бивша приятелка на Кулибали.

Смята се, че Кулибали е стрелял по хората в магазина в Порт де Винсенс, при който са убити двама души. По информация на изданието той е казал на полицията: „Знаете кой съм и ще държа заложниците, докато не се вдигне сцената в Демартен". Той е заплашил да убие заложниците, ако не бъдат пуснати Шериф и Саид Куаши.

Коментари на живо може да гледате тук: http://bgonair.bg/france-live/2015-01-09/na-zhivo-ot-frantsiya