Започна разчистването на "Джунглата"

Събарят бежанския лагер край Кале до седмица

24.10.2016 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Започна разчистването на

Рано тази сутрин започна разчистването на нелегалния мигрантски лагер край Кале, станал известен като "Джунглата". Близо 1200 полицаи бяха изпратени във френския пристанищен град, за да помогнат за преместването на близо 7000 души, живеещи в мизерните палатки на лагера.

Френските власти съобщиха, че голяма част от живеещите в "Джунглата" мигранти са готови доброволно да се настанят в общо 450 държавни бежански центрове в страната. Много от чужденците идват от Афганистан, Сирия, Еритрея и Судан с цел да достигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и отказва да ги приеме. Париж даде възможност на мигрантите, решили доброволно да напуснат Джунглата да подадат молби за убежище във Франция, или да бъдат депортирани.

Според френските власти процесът по разчистването на лагера ще продължи около седмица. 

"В цяла Европа е едно и също. Но тук условията са ужасни. Затова искам да се махна от тази страна. Искам сега, като се преместя в по-голям град да ми дадат хубаво жилище, да посещавам хубаво училище. Ако не ми осигурят тези условия искам да напусна тази страна", заяви Джамал. 

През уикенда се стигна до сблъсъци в Джунглата, предизвикани от нежеланието на някои мигранти да напуснат палатковия лагер. Те палиха кофи за боклук и хвърляха камъни по полицаите, които използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.