Митов за думите на Ердоган: Границите в региона са окончателни!

Външният ни министър заяви, че не би могъл да коментира границите на сърцето на Ердоган

21.10.2016 | 12:35 Редактор: Луиза Божинова
Митов за думите на Ердоган: Границите в региона са окончателни!

Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това пише външният министър Даниел Митов във Facebook.

Поводът за неговата реакция са политическите критики за липса на официална българска реакция на думи на турския президент Реджеп Ердоган, възприети като претенции към региони, населявани от негови сънародници.

Границите са окончателни и всички държави в региона са се ангажирали да ги спазват чрез международни договори, посочва външният ни министър.

Митов внимателно се е запознал с точния превод на казаното от Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе.

Турският президент не споменава град Варна, както се твърди, нито пък говори за референдуми, пише външният ни министър.

Той уточнява, че в речта си Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и така наречените граници на неговото сърце.

С други думи г-н Ердоган говори за емоционалната си привързаност към тъй наречените от него сънародници в различни страни, сред които споменава Грузия, Азербайджан, Сирия, Ирак, страните от Централна Азия, Гърция, България и стига чак до Сибир, където имало следи от неговите предшественици, пише Митов.

Той добавя, че не би могъл да коментира границите на сърцето на Ердоган.

Това, което би могло да ни тревожи обаче, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент, посочва Даниел Митов.