ЕС решава за CETA

Засега Валония държи на отказа си да подпише споразумението

21.10.2016 | 11:19 Редактор: Мария Аладжова
ЕС решава за CETA

Днес европейските лидери ще обсъдят търговското споразумение с Канада. Това е ключовия момент в двудневните разговори, след като ясно, че домакинът на срещата - Белгия, за момента отказва да подпише документа, коментират анализатори.

Българският премиер Бойко Борисов, който присъства на срещата, заяви, че категорично ще настоява за подписването на CETA, за да има гаранции, че визите за българи, желаещи да пътуват в Канада, ще отпаднат през 2017 г.

По план споразумението с Отава трябваше да бъде тържествено подписано на 27 октомври в Брюксел. Но сега бъдещето на сделката е неясно, след като миналата седмица парламентът на Валония - френскоезичният регион на Белгия - обяви, че няма да даде съгласието си централното правителство да подпише договора.

Засега България и Румъния също запазват резервите си в очакване постигнатата договореност за отпадането на визите за Канада да се официализира, тоест да бъде включена в писмен документ. В началото на месеца, в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, канадският премиер Джъстин Трюдо пое ангажимент визите да отпаднат постепенно от 1 май.