Средствата за бежанците недостигат, ЕС отпуска още

Парите са предназначени за образование и здравеопазване

28.09.2016 | 16:09
Bulgaria ON AIR архив

Още 600 млн. евро  отпуска Европейският съюз за бежанците в Турция по линия на финансовия инструмент, приет след сключването на споразумението за овладяване на мигрантските потоци през март.

Средствата за предназначени по две линии- 300 млн. евро за образование, а останалите 300 млн. евро – за здравеопазване на бежанците в Турция, уточниха от ЕК

Парите ще покрият вече направени разходи за интегриране на сирийски бежанци в образователната система на страната. Планира се да се отпуснат пари за 500 хил. ученици от Сирия, които да се обучават на турски език, за да продължат образованието си в страната.

Към момента отпуснатите средства от ЕС за Турция съгласно споразумението, достигат почти 2,24 млрд. евро от договорените 3 млрд. евро, посочиха от  ЕК.
ЕК припомня, че от обещаните на Турция 3 млрд. евро 1 млрд. са от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро – от държавите членки. Според Брюксел вече всички държави членки са одобрили приноса си за този фонд.

Първата вноска на България за Механизма за бежанците в Турция беше одобрена днес от Министерския съвет и е в размер на 3,4 млн. лева.

Същевременно ЕК публикува и данни за изпълнението на схемата за презаселване на бежанци от Гърция и Италия. От предвидените за преместване 160 хил. души към други държави от ЕС са изпратени само 5 651 души. От тях 4 455 са от Гърция и 1 196 са от Италия.

От Турция в ЕС съгласно споразумението от март са прехвърлени малко над 1 000 сирийски бежанци, показват още данните на Комисията.