Изследват Марс с нов междупланетен кораб?

Компанията SpaceX представи проект за огромна ракета за многократна употреба

28.09.2016 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Изследват Марс с нов междупланетен кораб?

Компанията SpaceX представи идеята си за междупланетен кораб, с който хора да достигнат до Червената планета и да я колонизират.

122 метра, три пъти по-тежка и три пъти по-голяма тяга при старта. Това ще представлява новата ракета на компанията SpaceX. Най-важното според технологичния милиардер Илън Мъск е, че ракетата ще бъде за многократна употреба. 

Целият проект е по-голям от най-мощната ракета, която Съединените щати някога са създавали. Идеята е резервоарите да могат да се зареждат в орбита, а на Марс да се произвежда гориво за обратното пътуване. 

"Всичко е възможно, мечтата е реалност. И може да повлече като снежна топка останалите. Нямам друга мотивация освен тази да се опитам да направя живота ни мултипланетарен", каза собственикът на SpaceX Илън Мъск.

Мъск обясни, че ако се следва моделът на национална политика и бюджетни програми, днес изпращането на човек до Марс би струвало около 10 млрд. долара на астронавт. Целта на неговия проект е тази сума да падне до 200 000 долара. Ракетата ще бъде най-голямата в историята.