В САЩ започват дебатите Клинтън - Тръмп

Двубоят между двамата претенденти за Белия дом ще продължи 90 минути

26.09.2016 | 11:18 Редактор: Мария Аладжова
В САЩ започват дебатите Клинтън - Тръмп

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп влизат в пряк предизборен дебат. Той бележи началото на последната фаза от президентската кампания преди изборите на 8 ноември. 

Дебатът ще се проведе в университета Хофстра в Лонг Айланд. Мястото е било сцена на предизборни дебати и през 2008 и 2012 година. Двубоят между двамата претенденти за Белия дом ще продължи 90 минути.

Той се състои в шест части, всяка от които е с продължителност от 15 минути. Кандидатите за президент ще отговарят на три въпроса в сферата на управлението на САЩ, просперитетът и сигурността. Всеки от кандидатите ще има възможност да отговори в рамките на две минути, след което двамата ще влязат в сблъсък помежду си.

Модератор на дебата е водещият на вечерните новини по телевизия NBC Лестър Холт.

Според анализатори кандидатът на Демократическата партия - Клинтън, ще се опита да затвори страницата с темата за заболяването си, което породи доста спекулации в медийното пространство. А Доналд Тръмп ще се опита да убеди американците, че е подходящ да изпълнява президентските функции и че е компетентен по доста въпроси.

Очаква се дебатът да привлече рекорден брой зрители – повече от дебата между Картър и Рейгън през 1980 г.

Клинтън и Тръмп са с почти изравнена подкрепа. Допитване на The Washington Post и ABC News сочи, че 46% от избирателите заявяват, че ще подкрепят Клинтън, а 44 на сто - съперника ѝ от Републиканската партия. Според друго проучване за Клинтън ще гласуват 49 на сто от избирателите, а за Тръмп - 47 на сто.