В Испания: Туристи, вие сте терористи! Вървете си

Десетки графити в Палма де Майорка срещу огромния брой посетители

31.08.2016 | 18:43 Редактор: Тодор Петров
В Испания: Туристи, вие сте терористи! Вървете си

Посетителите на Испания се чувстват все по-нежелани от местните жители, които са гневни от нарастващия с всяка година приток на туристи. Местната туристическа индустрия се възползва от значителното увеличение броя на предпазливите туристи, предпочитащи да избегнат почивки в Турция, Египет и Тунис, заради продължаващата заплаха от "Ислямска държава".

По-рано тази година се появиха надписи със спрей, които гласяха: "Туристи, отивайте си вкъщи: Бежанци, добре дошли" и "Туртисти, вие сте терористите". Посланията оцветиха стените на исторически сгради в центъра на Палма, столица на Майорка, предават световни агенции.

Туристите в Майорка са атакувани от расистки графити, а местните власти се страхуват за репутацията на острова сред милионите му посетители. Хиляди туристи пристигат в Палма всяка седмица от гигантски круизни кораби, които плават в Средиземно море. 

Според "Гардиън" местните власти отстраняват бързо обидните графити, а от туристическия бранш са съобщили, че тази година очакват около 67 милиона посетители - далеч повече от населението на страната, което е 47 млн.

Експертът по испанската пътническа индустрия Рафаел Галего коментира, че между 12 и 15 на сто от туристите в Испания не биха били там, ако дестинациите, които пряко се конкурират със страната, не бяха сполетени от трагични събития.