Албанската национална армия заплаши Черна гора с война

Причината - демаркация на границата между двете държави

30.08.2016 | 14:37 Редактор: Мария Аладжова
Албанската национална армия заплаши Черна гора с война

Албанската национална армия (АНА) заплаши с война Черна гора заради демаркацията на границата, съобщава "Фокус", като се позовава на македонската държавна агенция „Макфакс".

Договорът за демаркацията на границата трябва да бъде ратифициран на 1 септември 2016 г., посочва агенцията, като цитира косовските медии, според които управляваща коалиция на президента Хашим Тачи и на премиера Иса Мустафа трудно може да си осигури нужното мнозинство от 2/3 от парламента, за да подкрепи договора.

В момента управляващата коалиция има 61 депутати и дори да се осигурят 20 гласа от представителите на малцинствата, не може да се осигури необходимото мнозинство.

Във връзка със създалата се ситуация кметът на Прищина Шпенд Ахмети заяви, че „неговата партия е за добросъседски отношения с Черна Гора, но границата не е там, където трябва да бъде".

Косовската опозиция настоява Черна гора да върне над 8000 декара земя, които са получени от Подгорица при прилагането на границите от времето на СФРЮ. 

Паралелно с протестите представители на Албанската национална армия (АНА) са заплашили с война Черна гора заради демаркацията на границата. Съобщава се за напрежение в района на Чакор, където са били изпратени специални части от Подгорица.