Изграждат дървени къщи за пострадалите от земетресението в Италия

В тях ще бъдат настанени 2500 души

29.08.2016 | 18:11 Редактор: Ирина Георгиева
Изграждат дървени къщи за пострадалите от земетресението в Италия

Италия планира да изгради семпли, дървени колиби, подобни на хижи в рамките на три месеца за 2500 души, които останаха без покрив над главата си заради земетресението от 24 август, пише BBC.

Италиански медии твърдят, че постройките - използвани в селището Онна след опустошителното земетресение от 2009 г. - са предпочитани през палатките, използвани в момента.

Земетресението с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер миналата сряда срина Аматриче и два други града в планините североизточно от Рим.

Повече от 290 души загинаха в бедствието.

В неделя премиерът Матео Ренци обсъжда планове за възстановяване с Ренцо Пиано, един от най-известните архитекти на Италия. Властите са изправени пред предизвикателството да се погрижат за оцелелите в безопасна, топла среда преди зимата. Регионът, който земетресението удари, е много студен заради близостта си с Апенините.

Дървените хижи ще бъдат изградени близо до повредените или унищожени домове на хората, пишат италианските вестници.

Въпреки палатковите лагери, някои от оцелелите все още предпочитат да спят в колите си, близо до домовете си, опасявайки се, че крадци могат да задигнат притежанията им сред развалините.

Когато времето стане по-студено, на някои ще им бъдат дадени временни стаи в хотели до морето, преди да бъдат преместени в хижите, обясни кметът на града.

Дървените колиби ще имат една или две спални, кухня и баня. Те ще струват €1,400 (£1,200; $1,564) на квадратен метър. Една малка колиба от 40 кв. метра ще струва около 55 000€ - много по-скъпо от един контейнер за живеене с подобни размери.