Сблъсъци между етнически албанци и сърби в село Мушутище

150 сръбски изселници от Косово са опитали да почетат Голяма Богородица, когато са били спрени от албански групи

28.08.2016 | 17:04 Редактор: Луиза Божинова
Сблъсъци между етнически албанци и сърби в село Мушутище

Сръбските медии съобщиха за сблъсъци между етнически албанци и сърби на празника Голяма Богородица (по стар стил) в село Мушутище,  община Суха Река.

Три автобуса с около 150 сръбски изселници от Косово са опитали да почетат големия християнски празник, когато са били спрени от организирани групи албанци, предава държавната РТС.

След четиричасово чакане сръбските поклонници не са успели да се поклонят пред разрушената църква "Св. Богородица Одигитрия".

Колоната от сръбски автобуси и автомобили е била съпровождана от косовската полиция, а заедно с нея са пътували косовският вицепремиер Бранимир Стоянович и министърът за връщане на изселниците Далибор Йевтич.

При опита на полицията да освободи блокирания път за Мушутище се е стигнало до употреба на сълзотворен газ, на което албанците са отговорили с камъни.

Според сръбските медии, цитирани от "Фокус", стотици албанци са протестирали, издигайки призива: "Проклети сърби, ще ви изгорим заедно с вашата църква!".

Село Мушутище е разположено в непосредствена близост до границата на Косово с Македония. В селото се намират средновековният храм "Св. Богородица Одигитрия" от 1315 г. и средновековния манастир "Св. Троица", разрушени след войната в Косово.