Обвинения за корупция срещу Лула да Силва

Бившият бразилски президент и съпругата му получавали облаги в размер на 750 хил. долара от строителна фирма

27.08.2016 | 12:48 Редактор: Луиза Божинова
Обвинения за корупция срещу Лула да Силва

Бразилската полиция обвини в корупция бившия президент на страната Лула да Силва. По-рано федералният съд откри ново разследване срещу отстранената от власт Дилма Русеф и предшественика й по подозрения във възпрепятстване на правосъдието и разследване на аферата "Петробрас".

Федералната полиция обвинява Лула да Силва и съпругата му Мариза Летисия в получаване на облаги в размер на близо 750 хиляди долара от строителна фирма, като част от корупционната схема, в центъра на която стои държавната нефтена компания "Петробрас".

Правоохранителните органи разкриха, че Лула и съпругата му са собственици на луксозен апартамент, който не са обявили в данъчните си декларации. Затова от полицията не изключват възможността недвижимият имот да е придобит със средства, получени от корупционни схеми.

Съгласно бразилското законодателство, окончателното решение за повдигането на обвинения трябва да бъде взето от съда. Адвокатите на бившия държавен глава обаче не бяха съгласни с твърденията на властите.

"Докладът срещу Лула да Силва не е адекватен. Той започна с предположението за имота на бившия държавен глава. Полицията дори не си е направила труда да провери чий е бил този имот преди това. Без подобна проверка, няма как да има сериозни доказателства", твърдят защитниците.

70-годишният Лула е смятан за един от вероятните кандидати за президентския пост от Партията на трудещите се на изборите през 2018 година.