Ден на траур в Италия заради земетресението

Около 200 души остават в неизвестност

27.08.2016 | 11:30 Редактор: Луиза Божинова
Ден на траур в Италия заради земетресението

Ден на траур в Италия след разрушителното земетресение, което отне близо 300 човешки живота. Днес премиерът на страната Матео Ренци ще присъства на погребението на част от загиналите в град Арката.

Повечето от жертвите са италианци. Има осем румънци, трима британски граждани и един испанец.

Централна Италия продължава да е разтърсвана от вторични трусове, докато близо петте хиляди спасителя се надпреварват с времето в търсене на оцелели под отломките на срутените сгради.

През изминалите нощи в района на градчето Аматриче, което пострада най-силно от бедствието, са били усетени няколко земетресения, най-силното, от които е било с магнитуд 4,8.

Премиерът Матео Ренци обеща италианското правителство да отпусне 50 милиона евро помощ за възстановяване след труса. Той  обяви, че временно няма да бъдат събирани местни данъци и такси и ще бъдеразработена програма за подпомагане на бедстващите райони.

Около 200 са хората, които все още са в неизвестност.

Над 5400 души участват в ликвидирането на последиците от бедствието. Сред тях има над 1000 полицаи, 1060 пожарникари, 400 военни, над 3000 доброволци. Сред тях има и бежанци. .От италианската гражданска защита съобщиха, че издирването на оцелели ще продължи, докато има и най-малка надежда да бъдат открити живи хора под руините.