Турската военна операция в Сирия е успешна, прогонват джихадистите

Дамаск реагира остро и обвини Анкара в нарушаване на суверенитета на страната

25.08.2016 | 14:06 Редактор: Тодор Петров
Турската военна операция в Сирия е успешна, прогонват джихадистите

Турската военна операция в Сирия е успешна и ще продължи, докато не бъдат изчистени всички погранични райони от джихадисти. Това обявиха от генералния щаб на армията, която вчера нахлу в Северна Сирия. От Дамаск реагираха остро и обвиниха Анкара в нарушаване на суверенитета на страната.

"Щитът на Ефрат" е успешен. Едноименната операция на турската армия започна с мащабна сухопътна офанзива в Сирия. Отрядите, подкрепени от военните, успяха да превземат центъра на контролирания до скоро от групировката "Ислямска държава" граничен сирийски град Джараблус. 

Турските военни обявиха, че градът е под контрола на бунтовниците от Свободната сирийска армия. При операцията е загинал един сириец. От турска страна жертви няма. 

В този момент бунтовниците в Сирия освободиха град Джараблус. Те освободиха административните и институционални сгради в града. Според информацията, която получихме, терористите от "Ислямска държава" са напуснали населеното място", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Външното министерство на Сирия осъди военното нахлуване на Турция срещу контролирания от терористичната групировка "Ислямска държава" сирийски град. Дамаск обяви действията като нарушение на суверенитета на страната. Това е първата турска намеса в Сирия в синхрон с предвожданата от Съединените щати коалиция. Анкара заяви, че военните действия в района ще продължат, докато се прекъснат всички линии за снабдяване на ислямистите с оръжие и хора.