Индиец носи 12 км тялото на жена си - нямал пари за линейка

Той помолил болничния персонал да осигури превозно средство до дома им, но оттам му отказали

25.08.2016 | 16:56 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: YouTube

Беден индиец носи тялото на жена си близо 12 км след като от болницата, където е починала, са отказали да осигурят линейка, която да върне тялото обратно в селото им, пише BBC.

Жената на Дана Маджхи, 42-годишната Аманг починала от туберкулоза в Окръжната болница в Бхаванипатна, град в щата Орисса.

Мъжът обяснил, че селото му се намира на 60 км от болницата и не може да си позволи да наеме превозно средство. От болницата обаче отрекоха обвиненията.

"Без избор"

"Жената беше приета в болницата във вторник и умря същата нощ. Съпругът й взел тялото без да информира болничния персонал", коментира старши медицинската сестра.

Дана твърди, че съпругата му е починала във вторник вечерта, а той е започнал да "ходи" с тялото й в сряда, след като болничният персонал е помолил да си го прибере.

"Продължих да се моля на болничния персонал да осигури превозно средство, което да извози тялото на жена ми, но без резултат. Понеже съм беден и не мога да наема частен автомобил, нямах друг избор освен да прибера тялото й, носейки го на рамото си", обясни Дана.

Мъжът носил тялото, докато дъщеря му вървяла с него и плачела.

Рано сутринта в сряда, той увил тялото в кърпа и започнал дългия преход към селото си Мелгхар (Melghar) за последно причастие, придружен от 12-годишната си дъщеря Хаула.

Мъжът извървял около 12 километра, когато хора по пътя се намесили и най-накрая простигнала линейка.

Погребението се състояло в сряда вечерта.

Компенсация

Областният управител за Калаханди (където се намира град Бхаванипатна) Брунда Д съобщи, че е осигурила превозно средство за тялото на Аманг в момента, в който е разбрала за случая.

"Помолила съм местните власти да предоставят 2000 рупии ($30; £ 22) за семейството от Правителствената схема, която дава право на бедните семейства да получат средства да кремират член от семейството си. Близките на Аманг ще получат и 10 000 рупии от Червения кръст", добави тя.

През февруари, от правителството обявиха нова схема, насочена към бедните семейства, която да гарантира превоза на починали от болницата до домовете им. Дузина са обаче случаите в Орисса, при които това не е спазено. Редовно тела са били транспортирани с велосипеди, тролейбусни рикши и дори с бебешки кошари.