Забраната за буркини увеличи продажбата им с 200%

Жената, която претендира за авторство върху търговската марка "буркини", твърди, че те са израз на свобода и здравословен начин на живот

24.08.2016 | 17:45 Редактор: Ирина Георгиева
Забраната за буркини увеличи продажбата им с 200%

Австралийката, чиято заслуга е създаването буркините, съобщи, че забраната във Франция на банския, който покрива цялото тяло, е предизвикала увеличение в продажбите, пише BBC.

От облеклото, което съчетава "бурка" с "бикини" - се виждат само лицето, краката и ръцете на тази, която го носи.

Ахеда Занети, която претендира за авторство върху търговската марка "буркини", добави, че онлайн продажбите са се увеличили с 200%.

48-годишната жена от Сидни каза, че тези бански костюми представляват израз на свобода и здравословен начин на живот, а не на потисничество.

"Аз съм австралийска мацка. Живяла съм тук през целия си живот. Знам какво означава хиджаб. Знам какво означава воал. Знам какво означава исляма. И знам коя съм”, добави Занети.  

Тя обясни, че първоначалното намерение зад буркините е да се позволи на мюсюлманките да бъдат част от плажния живот на Австралия.

"Исках моите момичета да израснат, имайки тази свобода на избора. Не ми пука, ако те искат да имат бикини. Това е техен избор. Никой мъж в целия свят не може да ни казва какво да носим или какво да не носим", подчерта тя.

По думите й дизайнът частично е вдъхновен от съобщенията, че във Франция се забранява носенето на забрадки в училищата като по този начин да се ограничи влиянието на исляма. Властите в няколко френски града забраниха буркините с аргумента, че са в противоречие със светския начин на живот.

Дебатът е особено чувствителен във Франция след серията смъртоносни атаки от ислямски екстремисти.