САЩ и Япония призоваха за незабавна среща в Съвета за сигурност на ООН

Причината е последното изстрелване на балистична ракета от подводница от страна на Северна Корея

24.08.2016 | 20:01 Редактор: Луиза Божинова
САЩ и Япония призоваха за незабавна среща в Съвета за сигурност на ООН

САЩ и Япония призоваха за незабавна среща в Съвета за сигурност на ООН във връзка с последното тестово изстрелване на балистична ракета от подводница от страна на Северна Корея, информира Франс прес.
 
Според резолюция на ООН Северна Корея няма правото да използва никакви технологии за балистични ракети, но от Пхенян извършиха няколко изстрелвания след четвъртия си ядрен опит през януари.

Днес Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница, намираща се недалеч от източния крайбрежен град Синпо в знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници. Ракетата пропътува около 500 км, падайки в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс. Учението, наречено "Улчи фрийдъм", е ежегодно и е симулация на отблъскване на нападение от Северна Корея.

Пхенян изстреля две ракети от подводници по-рано тази година, но те експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км според източници от министерството на отбраната в Сеул.