Раненото момченце от Алепо трогна ООН

Представете си, че това е вашето дете, заяви шефът по хуманитарните въпроси в ООН Стивън О'Брайън

23.08.2016 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Раненото момченце от Алепо трогна ООН

Раненото момченце от Алепо, което се превърна в символ на ужасът на войната в Сирия, беше в центъра на обсъжданията на Съвета за сигурност на ООН за Сирия.

"Само се замислете за миг и си представете, че това е вашето дете, дете, което не познава нищо друго освен ужасната война", заяви шефът по хуманитарните въпроси в ООН Стивън О'Брайън. 

Той предупреди, че ситуацията в Алепо може да се превърне в хуманитарна катастрофа без прецедент в сирийския конфликт. 

О'Брайън приветства предложението на Русия за 48-часово хуманитрно прекратяване на огъня в града, но предупреди, че всички сили трябва да се съгласят на такава пауза, за да позволят на хуманитарните работници да започнат да раздават помощта.

Припомняме, че сирийски активисти разпространиха поразителна снимка на дете, спасено от разрушена сграда от въздушен удар в Алепо. Видеото и снимките на момчето, което стои зашеметено и окървавено в линейка, бяха разпространени в социалните медии и предизвикаха шок и възмущение.

Името на 5-годишното дете е Омран Дакнееш, съобщиха лекарите, превързали раните на главата му. На видеото се вижда как медик изкарва детето от разрушената сграда и го поставя на седалка в задната част на линейка - цялото покрито в прах и лице в кръв.

Дни след инцидента почина братчето на Омран.