Арестуваха 16-годишен афганистанец, знаел за стрелбата в Мюнхен

Има подозрения, че задържаният е мълчалив съучастник в атаката, съобщи полицията

25.07.2016 | 07:42 Редактор: Луиза Божинова
Арестуваха 16-годишен афганистанец, знаел за стрелбата в Мюнхен

Полицията в Германия арестува вчера 16-годишен афганистанец, заподозрян във връзка с убийството на девет души в Мюнхен, извършено в петък от 18-годишния Давид Али Сонболи, предаде Ройтерс.

Срещу младежа се води разследване по подозрение, че вероятно е знаел за плановете на нападателя, който се застреля след масовото убийство.

Афганистанецът е разследван и заради публикация във Facebook, отправяща покана за среща в кино до мюнхенската централна гара. Не е ясно дали на мястото, където била организирана срещата, също е бил готвен атентат.

"Има подозрения, че 16-годишният е мълчалив съучастник в атаката", съобщи полицията. Той е бил арестуван от отряд полицейски командоси в апартамент в Мюнхен.

Извършителят на масовото убийство е 18-годишен германски гражданин от ирански произход Давид Али Сонболи. Баварските власти съобщиха вчера, че е примамвал хора да посетят ресторанта на "Макдоналдс", където започна стрелбата в петък, използвайки фалшива страница във Facebook, която създал през май.

По информация на баварските власти Сонболи започнал да подготвя нападението преди година, след като посетил германския град Виненден, където друг тийнейджър уби 15 души през 2009 година.