Властите в Германия разследват: Как Али Сонболи се е сдобил с оръжие

Политиците мислят за затягане на контрола върху продажбата

24.07.2016 | 09:00 Редактор: Луиза Божинова
Властите в Германия разследват: Как Али Сонболи се е сдобил с оръжие

Германските власти разследват как Али Сонболи, 18-годишното момче, което разстреля девет в търговския център в Мюнхен, се е сдобил с оръжие въпреки, че е имал сериозни психологични проблеми.

Това обяви вицеканцлерът и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел в интервю за медийната група "Функе".

Той е категоричен, че контролът върху оръжията е занижен и се нуждае от затягане.

И други високопоставени представители на германските власти призовават за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие след стрелбата в Мюнхен, предаде Ройтерс.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, представител на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, заяви в интервю за вестник "Билд ам зонтаг", че след нападението възнамерява да направи преглед на германското законодателство за оръжията и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо.

Де Мезиер припомни, че германските законодателство в тази сфера така или иначе е много строго, което той намира за уместно,. И вътрешният министър допълва, че е изключително важно да бъде установено как стрелецът се е сдобил с използвания от него пистолет.

"След това трябва да преценим много внимателно дали и къде са необходими по-нататъшни законови изменения", заяви той.

Де Мезиер посочи, че в момента в Европа също се води дебат за нови директиви за оръжията, които подлежат на обсъждане.

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заяви в интервю за вестник "Велт ам зонтаг", че германската армия трябва да подпомага полицията в защитата на гражданите при възникване на терористична заплаха, предаде ТАСС.

Прочети още на Dnes.bg