Светът реагира на трагедията в Мюнхен

Световните лидери осъдиха атентата

23.07.2016 | 14:57 Редактор: Луиза Божинова
Светът реагира на трагедията в Мюнхен

Светът моментално реагира на случилото се в Германия. Вчера 18-годишен младеж откри стрелба в търговски център в Мюнхен. Девет души загинаха, а нападателят се самоуби след атаката.

"Цяла Европа е сега с Мюнхен", написа в профила си в социалната мрежа Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският президент Йоахим Гаук посочи, че е ужасен от стрелбата.

"В молитвите си съм с всички жертви, с всички, които са в траур или се боят за своите любими хора", заяви той.

Гаук изказа своята солидарност за хората от спешните екипи, които всеотдайно са се трудили, за да защитят останалите и да спасят животите им.

"Европа е единна пред лицето на трагедията", написа в Twitter и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Хилари Клинтън също реагира с пост в социалната мрежа: "Следим ужасяващата ситуация в Мюнхен. Ще подкрепим нашите приятели в Германия, докато те полагат усилия да раздадат справедливост на отговорните", написа Клинтън.

"Подобно на някои страни от Европейския съюз (ЕС), както целият ЕС, Германия също е мишена на международния тероризъм. Ситуацията е сериозна. В Германия също трябва да очакваме атаки от малки групи радикализирани хора", каза Томас де Мезиер, вътрешен министър на Германия. "Когато видите, че жертвите са хора от Хонконг, Китай, които не са типични германци, нямат западния начин на живот, това показва колко се разширява това насилие. Нямам точно обяснение на това. Насилието в интернет определено играе роля, много изследвания го доказват. Но ние трябва да оставим детайлите на следователите. В този случай ние не откриваме връзка между бежанците и международния тероризъм.

"Известно е, че е имало престрелка в Германия. Ние все още не знаем какво се случва там. Сърцата ни са с тези, които вероятно са пострадали", заяви президентът на САЩ Барак Обама. "Ситуацията е динамична. Германия е една от най-близките ни съюзници. Ще им окажем цялата подкрепа, от която се нуждаят", рече Обама.

"Мисля, че всички са шокирани и натъжени от случилото се. Мислите ми са с жертвите, техните семейства, жителите на Мюнхен и Германия като цяло. Това е терористична атака. Случилото се потвърждава глобалния феномен, на който ставаме свидетели" , коментира външният министър на Великобритания Борис Джонсън. "Всичко тръгва от Близкия изток, но се разпространява из целия свят", допълни Джонсън. "Трябва да прекъснем случващото се!"