Полицията в Мюнхен не откри доказателства, свързващи нападателя с ИД

Предполага се, че е бил вдъхновен от норвежкия масов убиец Андерш Брайвик

23.07.2016 | 15:09 Редактор: Луиза Божинова
Полицията в Мюнхен не откри доказателства, свързващи нападателя с ИД

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с "Ислямска държава", информира ДПА, цитирайки шефа на полицията Хубертус Андре.

 "Става дума за самотен нападател", заяви полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели.

"Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем", категоричен е Андре. "Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен", каза той.

При обиска тази сутрин в апартамента, където 18-годишният младеж е живеел, полицаите са открили елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници.

"Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя", посочи Андре.

Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Полицейският шеф каза, че седем от жертвите са тийнейджъри.

Междувременно мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение.

Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил умопомрачен, съобщава Франс прес. "Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на умопомрачен, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура.

Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие, пише Dnes.bg.

Според "Шпигел" името на извършителя на нападението в търговски център е Давид С.

18-годишният германец от ирански произход с двойно германско и иранско гражданство, който извърши кръвопролитието, се увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище, което може би означава, че психиката му е била нестабилна, писа по-рано ТАСС.