Тероризъм, бежанския проблем, Брексит - основните теми на срещата на Г7

ЕС ще удължи санкциите срещу Русия, обяви Доналд Туск по време на срещата

26.05.2016 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Тероризъм, бежанския проблем, Брексит - основните теми на срещата на Г7

ЕС ще удължи санкциите срещу Русия. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на започналата днес среща на Г7 в Япония. В изявление по време на откриването на форума той каза, че ограниченията ще останат, докато не бъдат изпълнени изцяло Минските споразумения за Украйна. Какво още каза Туск и как започна посещението на световните лидери в Страната на изгряващото слънце.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова световната общност за солидарност и към бежанския проблем. 

"Наясно сме, че заради географията на бежанската криза най-голямата отговорност е и ще продължи да бъде върху Европа. Въпреки това искаме световната общност да прояви солидарност и да признае факта, че става въпрос за глобална криза", коментира Туск.

Председателят на Европейския съвет допълни, че на заседанието на Г7 ще бъдат обсъдени териториалните спорове, с които в момента са ангажирани различни страни, включително ситуацията в Южнокитайско море. Това според наблюдатели е и причината Китай - втората най-силна икономика в света, да не присъства на срещата. Туск подчерта, че ЕС е за решаване на морските спорове по мирен път и в съответствие с международните закони.

Японският премиер Шиндзо Абе, който тази година е домакин на срещата, посрещна лидерите на водещите световни икономики в храмовия комплекс Исе Шима – едно от свещените места за шинтоизма - традиционната японска религия. Там всички гости посадиха по едно дърво, като символ на единството.

Преди това Абе разговаря с американския президент Барак Обама на четири очи. Двамата обсъдиха предстоящата визита в Хирошима след края на срещата на Г7. За първи път действащ президент на САЩ ще посети града, изравнен със земята от американска атомна бомба на 6 август 1945 г.

Очаквано заради срещата на върха властите в Страната на изгряващото слънце са предприели извънредни мерки за сигурност. Редица улици са затворени, а за охрана на събитието са мобилизирани стотици полицаи. Дори журналистите са с пропускателен режим и ограничено време за работа в хотела, където са срещите. 

Очаква се лидерите на страните от „голямата седмица“ САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Италия, Франция и Германия да излязат с декларация с призив за стимулиране на икономическия растеж, борбата с тероризма, причините, които принуждават хората да напускат родните си места, както и противодействие срещу кибератаките.