Сблъсъци между полиция и маскирани в Париж

Около 100 души, протестиращи срещу трудовата реформа, започнали да чупят витрини на магазини и прозорци

26.05.2016 | 19:00 Редактор: Луиза Божинова
Сблъсъци между полиция и маскирани в Париж

Маскирани младежи хвърляли бутилки по полицаите, които отговорили със сълзотворен газ в четвъртък по време на протест в Париж срещу трудовите реформи на френското правителство, предаде Франс прес.

Около 100 души, които се отцепили от демонстрацията, започнали да чупят витрини на магазини и прозорци на паркираните коли в една странична уличка.

Стачките във Франция са срещу подготвяните от правителството трудови реформи. Според новите планове на кабинета на президента Франсоа Оланд компаниите вече ще имат право да уволняват служители по икономически причини.

Проектът налага промени в специалните трудови съдилища като намалява значително максималната сума за обезщетенията. Сега всеки случай се разглежда поотделно, но реформата предвижда всяка компания да знае предварително какъв таван на обезщетение може да плати.

Предложеният нов закон също намалява заплащането за извънреден труд за работа над 35 часа за работната седмица. В много сектори младите стажанти обаче работят по над 40 часа седмично.