Ердоган отправи нови заплахи към ЕС

Той е недоволен, че Турция все още не е получила средствата, които ЕС трябва да предостави на Анкара, в съответствие със споразумението.

25.05.2016 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева
Ердоган отправи нови заплахи към ЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да развали миграционната сделка с ЕС, ако Брюксел не гласува безвизовия режим за турските граници. Изказването на държавния глава дойде по време на Световната хуманитарна среща на върха в Истанбул, където присъстваха десетки световни лидери.

Ердоган изрази недоволството си, че Турция все още не е получила средствата, които ЕС трябва да предостави на Анкара, в съответствие със споразумението.

"Първата стъпка към споразумението за реадмисия трябва да бъде предприета до 1 юни. До 30 юни обаче ЕС трябва да предприеме мерки за визовата либерализация за турските граждани. Наши министри ще проведат срещи в Брюксел по този въпрос. Ако не бъде постигнато споразумение, без да обиждам никого, просто реадмисията на бежанци също няма да бъде приета в парламента", предупреди Ердоган.

В началото на май Европейската комисия предложи да бъдат премахнати визовите ограничения за граждани на Турция, ако Анкара до края на юни изпълни оставащите условия за премахването на визите. Те включват мерки за предотвратяване на корупцията, преговори за оперативно споразумение с Европол, съдебно сътрудничество с всички страни-членки, и преразглеждане на законодателството в областта на борбата срещу тероризма. 

Междувременно днес стана ясно, че Ердоган ще бъде председател на първото заседание на новия турски кабинет, което ще се проведе днес. Новото правителство, което е 65-тото по ред, беше обявено във вторник от Бинали Йълдъръм, новоизбраният председател на Партията на справедливостта и развитието. Кабинетът включва 12 министри от предишното правителство и осем нови.