Русия готова да обедини сили със САЩ за освобождаването на Ракка

Не мога да потвърдя дали подобни действия вече са започнали, каза руският външен министър Сергей Лавров

24.05.2016 | 17:30 Редактор: Мария Аладжова
Русия готова да обедини сили със САЩ за освобождаването на Ракка

Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров изрази готовността на Русия да координира действията си с водената от САЩ коалиция и кюрдските сили за освобождаване на сирийската провинция Ракка, която се намира под контрола на „Ислямска държава“, пише "Фокус", като се позовава на Интерфакс. 

„Не мога да кажа доколко са реални съобщенията за това, че подобни действия вече са започнали“, отговори Лавров на молбата да коментира заявление на представителя на кюрдската партия „Демократичен съюз“ за това, че в скоро време ще започне активна фаза от настъплението към Ракка с участието на кюрдите, САЩ и Русия.

„Ние изхождаме от това, че авиацията на ВКС на Русия и авиацията на коалицията, ръководена от САЩ, трябва да работят синхронизирано, координирано и да помагат на тези, които на терен реално се противопоставят на терористическите групировки. Преди всичко въоръжените сили на Сирийската арабска република и, разбира се, различните формирования на кюрдското опълчение, включително въоръженото крило на партията „Демократичен съюз“, заяви руският дипломат.