Къде е по-добре за Великобритания - в или извън ЕС?

Евентуален Brexit би довел до спад на цените на жилищата и необходимост от повече държавни заеми

24.05.2016 | 07:30 Редактор: Луиза Божинова
Къде е по-добре за Великобритания - в или извън ЕС?

За пореден път британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че Великобритания ще затъне в "собственоръчно предизвикана" рецесия, ако гласува за напускане на Европейския съюз на референдума на 23 юни, предаде AFP. По думите му изборът да се напусне 28-членния съюз ще бъде "саморазрушителна опция" за Великобритания.

Камерън каза това, след като британското министерство на финансите публикува анализ, предупреждаващ за продължителна рецесия и очаквана загуба на до 820 000 работни места, ако гласоподавателите гласуват за излизане от Eвропейския съюз. Според анализа напускането на ЕС ще доведе до спад на цените на жилищата с 10 до 18 процента и ще предизвика необходимост от повече държавни заеми.

Според документа средните седмичните разходи за храни и напитки на едно семейство ще се повишат с 3 процента или 120 британски лири (174,06 долара) годишно, а разходите за дрехи и обувки ще нараснат с 5 процента или 100 британски лири годишно.

Подкрепящите излизането на Великобритания от ЕС обаче оспорват анализа, заявявайки, че протекционистката политика на ЕС вдига цените.
Досега в по-голямата си част дебатите за или против излизането на Острова бяха обвързани с икономиката и мигарцията, пише в свой анализ The Economist. Но още през февруари, когато Камерън насрочи референдума за лятото, той спомена нов фактор, заявявайки, членството в ЕС е направило Великобритания по-сигурна страна. Наскоро премиерът заяви, че Brexit може да увеличи шансовете за конфликт, добавяйки, че всеки път, когато Великобритания е обръщала гръб на Европа, после е съжалявала.

През последните 25 години Европа създаде обща външна политика и обща политика в областта на сигурността. Примерите са доста – общият отговор на ядрените амбиции на Иран, санкциите срещу Русия. Допитванията сега показват, че повечето избиратели подкрепят подобно сътрудничество.

Сър Саймън Фрейсър, който е бивш шеф на Форин Офис, смята, че евентуален Brexit ще свие възможностите на Лондон да играе сериозна роля в света. Според някои пък дори мястото на Великобритания в Съвета за сигурност на ООН може да бъде поставено под въпрос.

Привържениците на излизането обаче отхвърлят тези опасения. Те настояват, че НАТО е от значение, а освен това за разузнаването според тях ключов е т. нар. инструмент „Пет очи“, в който влизат Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Според тях при Brexit ще бъде доста лесно да се дублира такова сътрудничество и с ЕС. И не на последно място – те са на мнение, че ЕС е вреден, защото Съдът на ЕС може да се произнася и по дела в областта на сигурността.


Всичко по темата Brexit следете в Investor.bg.