"Комерсант": Руснаците отново ще гласуват за Путин през 2018 г.

Положителни оценки за дейността му дават 82 на сто от запитаните по темата

05.05.2016 | 10:56 Редактор: Мария Аладжова

Привържениците на руския президент Владимир Путин очакват 2018 г., за да гласуват за него отново, пише в заглавие "Комерсант", цитирано от Dnes.bg

В доклад по повод 7 май - поредната годишнина от встъпването в длъжност на Путин, руският Фонд за развитие на гражданското общество (ФоРГО) характеризира "путинското мнозинство" като стабилен надпартиен електорат. 

Въпреки днешната криза привържениците на президента са готови да го подкрепят, ако се кандидатира пак за държавен глава на изборите през 2018 г. 

Експерти правят извода, че в следващата Държавна дума депутатите ще представляват едно "путинско мнозинство" независимо от партийната си принадлежност, се казва в материала.

Според ФоРГО подкрепата за Путин в Русия остава стабилна въпреки военната кампания в Сирия, засилването на санкционния натиск срещу федерацията, влошаването на социално-икономическата ситуация, панамския офшорен скандал и други събития от последната година, свързани с името на Путин. 

Положителни оценки за дейността му дават 82 на сто от запитаните, 84% допускат, че ще гласуват за него на президентските избори. Анализът се базира на анкети, осъществени от социологическия център ВЦИОМ в 130 руски града през април т. г.

ФоРГО прогнозира, че в обозрима перспектива няма никакви тенденции да се срине рейтингът на руския президент. По данни на "Комерсант" в доклада се твърди, че Путин има привърженици сред избирателите на всички парламентарни партии - от 96 на сто сред електората на "Единна Русия" до 69 процента сред либералдемократите.

Представители на "путинското мнозинство" описват какво им харесва у Путин - това, че брани интересите на Русия, неговото трудолюбие, енергичност, решителност, натрупаният опит, силната му воля. Според социолозите "специални положителни емоции" буди у тези хора присъединяването на Крим към Руската федерация през 2014 г., отбелязва "Комерсант".

Феноменът "путинско мнозинство" е нещо трайно, смята политологът Екатерина Курбангалеева. "След 16 години хората вече свързват президента със самата стабилност. Отпадне ли тази асоциация, рухват и всички надежди около нея. Рейтингът на първото лице е най-устойчивият показател, колективното съзнание ще го поддържа до последно", убедена е специалистката.