80 000 жители са евакуирани от канадския град Форт Макмъри заради пожар

Към момента няма данни за жертви и пострадали

04.05.2016 | 15:54 Редактор: Ирина Георгиева
80 000 жители са евакуирани от канадския град Форт Макмъри заради пожар

80 хиляди души бяха принудително евакуирани от канадския град Форт Макмъри заради огромен горски пожар. Огънят вече е унищожил редица жилища в града, разположен в провинция Албърта.

По централната магистрала 63, водеща на юг от Форт Макмъри се образуваха огромни задръствания от колите на жителите, напускащи населеното място.

Към момента се съобщава за опожарени най-малко два квартала на Форт Макмъри. Евакуацията на целия град, който се намира в район с нефтени пясъци, е най-голямата в историята на провинцията.

"Предприехме евакуацията най-вече заради опасността за хората. Разбирам колко е трудно да напуснеш дома си и да оставих всичко след себе си. Но това се налага най-вече от гледна точка на сигурността на хората", посочи губернаторът Рейчъл Нотли.

Към момента няма данни за жертви и пострадали.

"Това е най-лошият ден в кариерата ми. Хората са ужасени, а ние се опитваме да овладеем пламъците. В момента времето не е на наша страна. Правим всичко по силите си, но стихията се разраства", заяви пожарникарят Дарби Алън. 

Властите са мобилизирали пожарната и доброволци за справяне с огнения ад, който започнал на 1 май югозападно от града. Към момента пламъците обхващат площ от 2650 хектара, и допълнително се разпалват от вятъра и сухото време.