Путин ще предложи нов газопровод през България и Гърция?

Това щяло да стане по време на визитата му в Атина на 28 май

03.05.2016 | 22:10 Редактор: Ирина Георгиева
Путин ще предложи нов газопровод през България и Гърция?

Руският държавен глава Владимир Путин ще предложи изграждането на нов тръбопровод за пренос на руски газ през България и Гърция до Италия. Това щяло да стане при настоящото посещение на Путин на 28 май визита в Атина, твърди гръцкото издание "Newsnow", като се позовава на в. "Катимерини".

Въпреки възраженията на Брюксел и САЩ, Русия вече получи подкрепата на Гърция и Италия за съживяване на гръцко-италианския газопровод IGI, който бе планиран съгласно политиката на диверсификация на енергийните източници и газови дестинации на ЕС, заради силната зависимост от руска енергия, пише в. "24 часа".

В тази посока първата подкрепа от страна на Гърция и Италия бе изразена, след като бе подписан меморандум между гръцката ДЕПА, италианската Едисон и руската Газпром за разширяване на възможностите за съживяване на газопровода IGI с цел да бъде доставен руски газ на Рим.

По време на визитата си в Атина Путин ще се опита да осигури по-нататъшна подкрепа от гръцка страна в замяна на руска подкрепа за гръцката приватизационна програма, пише още "Newsnow".