Изхвърлили втората бомба за метрото в Брюксел в тоалетната

Експертен доклад изобличава полицията в подценяване на ситуацията и бездействие

29.04.2016 | 17:38 Редактор: Тодор Петров
Изхвърлили втората бомба за метрото в Брюксел в тоалетната

Втората бомба, предназначена за брюкселското метро, е била изхвърлена в тоалетната. Това твърдят няколко белгийски медии днес, позовавайки се на показанията на Осама Крайем. 

Шведският джихадист беше засечен от камерите за наблюдение в метрото да разменя думи с Халид Ел Бакрауи, преди той да се качи на влакчето, което взриви на спирка „Малбек“ на 22 март. 

Двамата са носели еднакви чанти, каквито са имали и тримата терористи от летището. 

Следствието доказа, че те са купени от Мохамед Абрини – третият атентатор от летището, който беше отнесен от взривната вълна на първия камикадзе и не можа да гръмне своя сак.

Осама Крайем казал на следователите, че е разредил веществото TATP, използвано за експлозива, във вода, преди да излее течността в тоалетната.
 
Полицията не потвърждава и не отрича новината, а адвокатът на втория терорист от метрото отказва коментар.
 
Полицията не е открила още чантата, за която се твърди, че е била отнесена от квартирата, която те са ползвали при изпразването ѝ от нейните собственици. Според медиите обаче версията на Крайем е твърде вероятна.
 
Междувременно парламентарната анкетна комисия, създадена по повод на атентатите, получи експертен доклад, според който властите са разполагали с информация, че братята Ибрахим и Салах Абдеслам – терористи от атаките в Париж, са се радикализирали и че са били готови да извършат „необратим акт“. Тези сведения обаче са били подценени и срещу тях не е било предприето нищо. Двамата впоследствие са били в Сирия, където вероятно са били обучавани от „Ислямска държава“. Полицията е знаела и за техните връзки са Абделхамид Абауд, който се смята за „мозъка“ на терористичните атаки във френската столица.
 
В същото време се твърди, че докладът не взема предвид конкретния контекст, в който полицаите е трябвало да преценяват рисковете и че в него има фактологически грешки. По данни на вътрешния министър на Белгия Ян Ямбон 611 души са идентифицирани  от спецслужбите като бойци на терористичната групировка, които са били или се готвят да заминат за Сирия.