Вашингтон обвини Дамаск в неспазване на примирието в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров относно бомбардировките над Алепо

28.04.2016 | 22:58 Редактор: Мария Аладжова
Вашингтон обвини Дамаск в неспазване на примирието в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери "планира в най-скоро време" да проведе телефонен разговор с външния министър на Русия Сергей Лавров относно ситуацията в Сирия, предаде ТАСС. 

Информацията беше съобщена от говорителя на Държавния департамент Джон Кърби, който отбеляза, че според САЩ режимът в Дамаск е отговорен за подновяването на огъня региона.

„Държавният секретар вече говори за това със Сергей Лавров и ние очакваме, че в близко време той отново ще проведе разговор с него“, каза американския дипломат.

По думите му желанието на Вашингтон е Русия да използва по-активно влиянието си върху президента на Сирия Башар Асад, за да бъде запазено примирието и да се разреши сирийската криза.

„Или това влияние е недостатъчно, или Асад го игнорира“, предположи Кирби. „Във всеки случай събитията в Сирия се развиват по неправилен път“, добави той. 

САЩ считат, че Русия трябва незабавно да окаже натиск върху сирийското правителство, за да го накара да изпълни задълженията си съгласно резолюцията на Съвета за безопасност на ООН за прекратяването на огъня в Сирия.