Папа Франциск и Патриарх Кирил призоваха за единство

Двамата подписаха историческа съвместна декларация в Хавана

13.02.2016 | 11:09 Редактор: Мария Аладжова
Папа Франциск и Патриарх Кирил призоваха за единство

Папа Франциск и руският православен патриарх Кирил подписаха в Хавана историческа съвместна декларация, в която изразяват съжаление от загубата на единството между християните и пожелават то да се възстанови, предаде Франс прес.

Двамата призоваха международната общност да защитава заплашените християни в Близкия изток, вероятно имайки предвид нападенията на групировката "Ислямска държава", предаде агенция Ройтерс, цитирана от Dnes.bg

"В много страни от Близкия изток и Северна Африка цели семейства, села и градове на нашите братя и сестри в Христа са напълно унищожавани. Техните църкви са варварски опустошавани и ограбвани, свещените им предмети са поругавани, а статуите им са разрушавани", казват двамата духовни водачи в съвместната си декларация.

"Призоваваме международната общност да предприеме спешно действия да спре прогонването на християните от Близкия изток. В Сирия и Ирак насилието вече е отнело хиляди животи и е оставило милиони хора без подслон и средства", заявяват още папа Франциск и патриарх Кирил, цитирани от АФП.

След края на срещата им в сградата на летището в Хавана папа Франциск заяви, че той и водачът на Руската православна църква са разговаряли като братя, предаде ДПА.

Водачът на Римокатолическата църква похвали Кирил за "братското му смирение и добрите му пожелания за единство".

"Можем да работим заедно в защита на християнството в цял свят", заяви руският патриарх Кирил.

В началото на срещата двамата духовни водачи се прегърнаха и се целунаха по бузите.

"Най-после! Ние сме братя", бяха първите думи на папата, произнесени на испански към патриарх Кирил, предаде ТАСС.

"Сега всичко е по-лесно", заяви руският патриарх. "Това очевидно е Божията воля", каза папа Франциск.