Световните сили се подписаха за мир в Сирия - ще се получи ли?

Засега споразумението е само на хартия, подчерта държавният секретар на САЩ Джон Кери

12.02.2016 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Световните сили се подписаха за мир в Сирия - ще се получи ли?

САЩ, Русия и другите ключови страни в сирийската война се договориха "да прекратят враждебните действия" в срок от една седмица, пише The Washington Post.

Договорката обаче не включва пълното прекратяване на огъня, извън обхвата на преговорите останаха и бомбардировките на руските ВВС, които ще продължат.

Заключителната пресконференция след преговорите се състоя в Мюнхен. На нея държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че постигнатото споразумение е само на хартия и изрази надежда, че страните в него ще спазят ангажиментите си. "Без политически преход е невъзможно постигането на мира", заключи той.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви от своя страна, че прекратяването на огъня не засяга въздушните операции срещу "Ислямска държава" и Фронта "Нусра", което означава, че руската авиация ще продължи да нанася удари по целите на терористичните групировки в Сирия и региона.

Позицията на Русия предизвика недоволството на британския външен министър Филип Хамънд, според когото мирът в Сирия ще бъде възможен, чак след като Кремъл прекрати въздушните си удари в подкрепа на режима в Дамаск.

Според европейските дипломати решението на Москва е "политически риск", тъй като с участието си в мирните преговори тя би трябвало да гарантира спирането на огъня по презумпция. Ако това не се случи заради руските бомбардировки, отговорността за провалилите се преговори ще бъде на Русия, предупреди още европейската дипломация.

Първата крачка към реализирането на договореностите на страните е още тази седмица, когато хуманитарни организации ще започнат доставки в обсадени райони в Сирия.

/Снимка: Архив/