ЕС готви сериозни санкции срещу Гърция заради бежанците

Гръцкото правителство има месец за изготвяне на план за действие

12.02.2016 | 15:01 Редактор: Мария Аладжова
ЕС готви сериозни санкции срещу Гърция заради бежанците

Европейският съюз даде срок от три месеца на Гърция, за да затегне контрола по границите си и да спре миграционния наплив, предаде БНР.

Ако гръцкото правителство не успее да се справи, ще последва налагане на граничен контрол с останалите страни от Шенгенската зона, съобщават от Брюксел.

Докато беше на посещение в България в средата на януари, държавният министър на вътрешните работи, строителството и транспорта на Бавария - Йоахим Херман, заяви, че Гърция сериозно изостава с прилагането на плана за овладяване на бежанския поток през европейските граници. 

"Ако Гърция продължи да не изпълнява своите задължения по ефикасно защитаване на границата, то може да се наложи да излезе от Шенген", предупреди той.

Атина има месец за изготвяне за план на действие, а след 90 дни ще трябва да даде отчет за постигнатото. Управляващите ще трябва да изпълнят 50 препоръки на ЕС за затягане на проверките по границата.

Междувременно стана ясно, че в доклад на ЕК се настоява Турция спешно да сложи край на нелегалното преминаване към Гърция.

Опасният маршрут, който минава през вода, е отнел живота на стотици бежанци, в това число и деца, от началото на миграционната криза.

През изминалата година около 880 000 души са преминали от Турция в Гърция, откъдето са продължили към Германия и другите страни от Западна Европа.

Предупрежденията от Брюксел идват в разгара на протестите на гръцките фермери, които днес блокираха страната с искания правителството да даде отпор на реформите в данъчното облагане и осигурителната система - част от плана за издължаване на европейските кредитори.

/Снимка: Архив/