Жп катастрофа в Бавария - осем загинали

150 души са ранени, от които 10 тежко

09.02.2016 | 12:44 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Два пътнически влака се блъснаха в германската провинция Баварии, съобщи BBC, позовавайки се на информация от полицията. По първоначална информация загиналите са 8, докато от Reuters съобщават за 4 души. Десетки са ранени.

Още по темата

Фронталният сблъсък се е случил близо до Бад Айблинг (Bad Aibling), град с минерални бани на около 60 км югоизточно от Мюнхен. Мястото е близо до река Мангфал в хълмист и гъсто залесен район. Жертвите са евакуирани с лодки и с хеликоптер.

Влаковият оператор съобщи, че и двете машини са частично дерайлирали и са се закрепили с клин един в друг. Вагоните са се преобърнали.

Полицията съобщи, че спасителните екипи все още се опитват да освободят хората.

Местната полиция съобщи в Twitter, че 8 души са загинали и около 100 ранени, от които 50 тежко.

Започнало е разследване по случая. Двата влака, които са се сблъскали челно, са експлоатирани от компанията Meridian,дъщерна фирма на групата „Трансдев“.

Говорител от баварската полиция Райнер Шарф заяви, че "по сериозността на инцидента, вярват, че двата регионални влака са се сблъскали челно с ниска скорост".

Регионалната влакова компания Meridian съобщи в изявление за "трагичния инцидент", който е станал по маршрут с един коловоз между Росенхайм и Холцкирхен около 7 часа местно време (6:00 GMT).

Железопътната линия, по която са се движили влаковете, е стопанисвана от държавната железопътна компания „Дойче бан“.

"Инцидентът е огромен шок за нас. Правим всичко възможно, за да помогнем на пътниците, родните и работниците", заяви Бернд Росенбах, управляващ директор на железницата в Бавария.

"Изразявам благодарност към службите за спешна помощ и работниците, които оказаха помощ толкова бързо", добави техническият мениджър Фабиан Амини.