Какви са възможните причини за жп катастрофата в Бавария?

Линията на мястото на инцидента прави остър завой, така че машинистите не са имали зрителен контакт, обясни баварският вътрешен министър

09.02.2016 | 16:52 Редактор: Ирина Георгиева
Какви са възможните причини за жп катастрофата в Бавария?

Комбинация от невероятни фактори - причината за жп катастрофата в Бавария. На специална пресконференция вътрешният министър Йоахим Херман обясни, че линията на мястото на инцидента прави остър завой, така че двамата машинисти не са имали зрителен контакт и затова не са направили опит да спрат. Полицията потвърди за смъртта на 9 души, които загинаха при челния сблъсък на двете композиции, пише БНР. Над 100 души са ранени, а състоянието на 55 от тях е сериозно.

Още по темата

"Комбинацията от фактори изглежда невероятна, но като се има предвид достъпа до мястото и ако то бъде погледнато от птичи поглед, може да забележите много острия завой на линията. Освен това там има и гъста гора. Така че можем да заключим, че двамата машинисти не са имали зрителен контакт помежду си и затова не са натиснали спирачките," поясни Херман. 

Германските железници са оборудвани със система, която автоматично предотвратява челни сблъсъци, като спира влака, ако машинистът пренебрегне съответния сигнал, добави германският транспортен министър Александър Добринд. По думите му открити са две от трите черни кутии на влаковете, но все още е рано да се каже каква е причината за тежкия инцидент.

"Очакваме до края на деня третата черна кутия също да бъде извадена. В съответствие с информацията, която ще бъде извлечена, ще можем да разберем причините за катастрофата и да направим по-задълбочен анализ. За момента ще се въздържим от оценки, тъй като това може да доведе до спекулации, а смятам, че сега такива неща няма да бъдат от полза.", заяви Добринд.

Възможна е повреда в сигнализацията и автоматичната система, коментира изпълнителният директор на компанията "Трансдев", която е собственик на железопътния оператор. 

"Обикновено има автоматична система, която спира влака, когато той премине покрай сигнала. Затова не знаем какво точно е станало, предполагаме, че всички сигнали са били зелени, но все още не е ясно.
", обясни Кристиан Шрайер.