Турците опъват палатки на границата, но не пускат сирийци

Към момента Турция е затворила границата си напук на призивите на ЕС да пусне бежанците

08.02.2016 | 13:46 Редактор: Ирина Георгиева
Турците опъват палатки на границата, но не пускат сирийци

Турски хуманитарни работници издигнаха палатки и разпределиха припаси за хилядите нови сирийски бежанци, на които им е отказано да влязат в Турция и се намират на границата, съобщи BBC.

Още по темата

Близо 35 000 души са избягали от сирийската правителствена офанзива в района на Алепо миналата седмица, като се опитва да навлезе в граничния район Килис на Турция. Към момента Турция е затворила границата за повечето от тях, напук на призивите на ЕС да ги пусне да преминат.

Страната вече е приютила повече от 2,5 млн. бежанци, бягащи от сирийската война. Голяма част сирийци са потърсили убежище в ЕС и съставлява най-голямата група от мигранти - повече от 1 млн. души - която е влязла незаконно в Европа миналата година, най-вече по от Турция.

През последните няколко дни, сирийската армия - подкрепена от руски въздушни удари - направи серия от победи около Алепо, най-големият град в Сирия.

Помощни екипи към граничния пункт "Онкупинар" заявиха пред Reuters, че усилията им са насочени да окажат помощ в лагерите от сирийската страна на границата.

"Разширяваме усилията си да предоставим подслон, храна и медицинска помощ на хората в Сирия. Вече строим нов лагер", съобщи служител на турската фондация "Хуманитарна помощ" (Humanitarian Relief Foundation – IHH)

"Успяхме да стигнем до лагерите с деца, включително и бебе на само един месец. Обръщаме се за помощ към Турция, където има сигурност и няма бомбардировки. В началото турският президент каза, че сирийците му са братя. Той не трябва да ги изоставя, а да отвори границите. Всички тези хора няма къде да отидат. Къде трябва да отида? Не можем да се върнем по домовете си", заяви бежанецът Мохамед Идрис пред Reuters.

Турският държавен глава Ердоган заяви в събота, че Турция е "готова да отвори вратите си за сирийските бежанци, ако е необходимо". Върховният представител на ЕС за сигурността и външната политика Федерика Могерини коментира през уикенда, че Турция има морално, ако не законово задължение, да се осигури защита. По думите й ЕС е осигурил финансиране за Турция, за да се увери, че тя има средствата, инструментите и ресурсите да защити и приеме хората, които търсят убежище.

През ноември ЕС постигна сделка с Турция, предлагайки й 3 млрд. евро, за да се грижи за сирийските бежанци на турска територия.

Около 4,6 млн. души са избягали от Сирия от началото на гражданската война, която започна през 2011г. За други 13,5 млн. души се казва, че се нуждаят от хуманитарна помощ в страната.

В четвъртък 60 страни-донори, които се срещнаха в Лондон, обещаха милиарди долари помощ, за да облекчат тежкото положение на сирийските бежанци.

Сирийската война и Алепо

  • Март 2011г.: Започнаха антиправителствени протести в цяла Сирия. Първоначално Алепо не беше засегнат от инцидентите в страната;
  • Февруари 2012г.: Бунтът се превърна в конфликт. Сблъсъците между бунтовниците и правителствените сили започна да се забелязва все по-често и в Алепо;
  • Юли 2012г.: Започна битката за Алепо. Бунтовниците бързо напредват, но не са в състояние да консолидират победите си и градът остава разделен;
  • 2013г.: Правителството започва да бомбардира бунтовническите квартали с барел бомби, което причинява хиляди жертви;
  • Септември 2015г.: Сирия започва нова офанзива. Русия се намесва в конфликта;
  • Февруари 2016г.: Правителството превзе градовете северно от Алепо, заплашвайки да загради и града.