Меркел на спешна среща с Ердоган в Турция

Президентът заяви, че Турция не е получила обещаните от ЕС 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза

08.02.2016 | 08:55 Редактор: Мария Аладжова
Меркел на спешна среща с Ердоган в Турция

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде на посещение в Турция днес, предаде БНР. 

Това ще бъде втората работна среща на Меркел и турския президент Реджеп Таип Ердоган в рамките на половин година. Последното посещение на канцлера беше през октомври, когато ЕС обеща на Турция помощ в размер на 3 млрд. евро, за да овладее миграционния поток, навлизащ от Сирия. 

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу дори обяви, че от октомври 2016 г. турските граждани ще могат да пътуват без визи в рамките на Европейския съюз. 

Преди срещата, която ще се състои в понеделник, Ердоган заяви, че зачестилите преговори между Меркел и турските политици са положителен знак. Той обаче посочи, че Турция все още не е получила обещаната от ЕС финансова помощ от 3 милиарда евро.

Междувременно нова бежанска вълна се надигна на турско-сирийската граница. Към момента около 35 хил. сирийци, бягащи от настъплението към град Алепо на сирийската правителствена армия, са се струпали на границата.

От турското правителство заявиха, че границата не е затворена, а е наложен пропускателен контрол, за да се предотврати преминаването на терористи заедно с бежанските потоци.